Керамічна плитка: як вибрати для себе

Керамічна плитка: як вибрати для себе

Буває, що потрібно освіжити або змінити приївся оштукатурений фасад будівлі. У більшості своїй фасад планують робити цегляним, але з цілком зрозумілих технічних чи фінансових причин це складно виконати. Тому при реконструкції старого будинку або проектуванні нової споруди можна облицьовувати фасад термопанелями з клінкерною плиткою для одержання багатьох переваг. Крім усього іншого, клінкер має найширший спектр колірної гами і значну різноманітність фактури.

Історія клінкеру

Слово клінкер має німецьке коріння матеріал при постукуванні видає характерний звук klink. Вперше клінкер придумали голландці, розробивши технологію виготовлення високоміцного керамічного каменю. У Голландії на початку 19 століття була створена перша клінкерна дорога, що з’єднувала Гарлем з Амстердамом.

Голландці з часом стали виробляти клінкер для мощення та споруди будинків. Так як у цій країні майже немає природних кам’яних матеріалів, нова клінкерна плитка для фасадів завоювала популярність дуже швидко. Технологія виробництва клінкеру з Голландії поширилася в сусідні країни Західної Європи, а потім — в Америку.

Переваги клінкерної плитки

Клінкер являє собою керамічну плитку на глиняній основі, яка пройшла при високій температурі тривалу термообробку. Клінкер довгий час виготовлявся в Німеччині з глини особливого сорту. Відмітна особливість клінкеру криється в тому, що він виготовлений на основі натурального матеріалу і володіє низьким рівнем поглинання вологи — від 0,3 — 3%, що робить плитку морозостійкої.  Клінкерну плитку можна знайти тут http://postach.com.ua/keramycheskaia-plytka-k/klynkernaia-plytka-fasadnaia-plytka-plytka-pod-kyrpych-pod-kamen.

Завдяки особливій міцності матеріал має високі показники стертості, що робить клінкерну плитку популярною в місцях громадського користування зі значною прохідністю людей. Клінкер не береться під механічних впливів, він стійкий до сонячного світла, цвілі, бактерій, грибків, моху і агресивних речовин. Плитку роблять при температурі більше 1000 градусів за Цельсієм, і завдяки подібній технології з неї повністю виключаються різні включення і порожнечі.

Сьогодні клінкерна плитка за асортиментом і якістю не поступається загальновизнаного цеглі для фасадів. При цьому клінкер дозволяє істотно економити, так як використання повноформатного цегли в ряді випадків дуже дорого, недоцільно або неможливо. Клінкерна плитка під цеглу є відмінним рішенням при зведенні нового будинку та реконструкції старих будівель.

Виготовлення клінкерної плитки

Для виробництва високоякісної облицювальної клінкерної плитки використовуються тугоплавкі сланцеві глини конкретного хімічного складу, що не містять домішок карбонату кальцію і солі. Крім шамоту і флюсу в готову шихту прийнято додавати тонкодисперсний промотор, який прискорює процедуру спікання.

Випал клінкеру здійснюється при високій температурі близько 1300 градусів за Цельсієм, хоча ця температура для звичайних керамічних виробів не перевищує 1000 градусів. Подібна методика дозволяє отримати на виході матеріал мікрозерниста структури без пустот, вироби високої міцності і низького водопоглинання. А це в свою чергу досить важливо для наших кліматичних умов.

До складу шихти нерідко додають барвники, які дозволяють виготовляти фасадну клінкерну плитку найрізноманітніших квітів від темно-коричневого до молочно-білого. Це дозволяє проектувати і створювати оригінальні фасади з різними колірними і пластичними рішеннями. Однак клінкерна плитка навіть без додавання барвників володіє гарними тонами жовто-коричневої гами, що залежать від хімічного складу використовуваної глини і температур її випалу.

Способи виробництва клінкеру

На сучасних підприємствах клінкер виготовляють екструзійних способом. У шихту для цього додають невелику кількість води, і отриману пастообразную масу під впливом матриці-мундштука продавлюють через пуансон, який має прямокутний отвір з розмірами, що задають клінкерної плитці необхідні товщину (17 вересня міліметрів) і ширину (50 — 113 міліметрів). З екструдера виходить стрічка, нарізувана тонким дротом по довжині (193 — 295 міліметрів), і отримані заготовки надходять у піч на випал.

 Але, на ряду з цим, існує методика ручного формування, яка дозволяє отримати ексклюзивну клінкерну плитку, що може використовуватися при зовнішній обробці споруджуваних будинків та реставрації фасадів історичних будівель. В останньому випадку застосовується штучне зістарювання клінкерної плитки, поверхня якої має сколи, раковини, потертості, утворені за допомогою стиснутого повітря і струмені води під високим тиском.

Види клінкеру

Клінкер є унікальним будівельним матеріалом, який має такі властивості, з якими не може зрівнятися жоден різновид керамічної плитки. Клінкерна плитка, як правило, має стандартні розміри 12 на 24,5 сантиметрів, але вона буває і квадратної, причому досить великих розмірів. Товщина клінкеру змінюється в межах від 9 до 25 міліметрів. З підвищенням товщини збільшується міцність клінкерної плитки, яка може запросто послужити фальшполом.

Колірна гамма клінкерної плитки налічує близько 100 різних варіантів — від кремових і білих тонів до червоно-коричневих і чорних. На забарвленні клінкеру варто окремо зупинитися. Клінкерна плитка це натуральний матеріал без хімічних добавок і барвників, тому він не змінює власний колір і не вигорає через довгі роки на сонці. Найширший спектр колірної гами досягнутий тільки природними методами.

Поверхня клінкеру і клінкерної плитки під цеглу буває шорсткою, глянсовою, матовою або необробленою. Щоб добитися ефекту обпаленої матеріалу, впекается в сировині вугілля, а для поліпшення декоративних властивостей — наносять спеціальну глазур. На необпалену глину для додання необхідного забарвлення наносять натуральний барвник, що запікається одночасно з плиткою. Також клінкер буває осклованими.

Як будівельно-оздоблювальний матеріал клінкерна плитка має такі різновиди: облицювальний матеріал для внутрішньої і зовнішньої обробки будівель, а також технічна клінкерна плитка для мощення пішохідних доріжок, доріг, підлог в громадських і промислових будівлях, а також для обробки сховищ.

Область застосування

Область застосування клінкерної плитки досить широка, а завдяки морозостійкості клінкер використовується у всіх кліматичних зонах. Клінкерна плитка підходить для малоповерхового будівництва і будівництва багатоповерхових будівель, а також застосовується з метою збільшення технічних властивостей існуючих житлових будинків. Клінкер підходить для облицювання бетонних, каркасних, пінобетонних і дерев’яних поверхонь.

До зовнішньої сторони зовнішньої стіни в цьому випадку кріпиться шар утеплювача, поверх якого укладається клінкерна плитка, після чого в рази зростає теплоізоляційна здатність огороджувальних конструкцій. Клінкерна плитка підвищує довговічність фасадів: вони не руйнуються під впливом агресивних речовин, які містяться в сажі, смог і кислотні дощі.

Оставить комментарий

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>