Неоднозначний український фільм «Параджанов» може виграти «Оскар» (Фото+Відео)

Зйомки біографічної стрічку про відомого генія проходили спільно з Францією, Вірменією та Грузією. Стрічка стала найбільшою на даний момент міжнародною копродукціє за участю України. Бюджет фільму склав 1 млн. 980 тис. євро, при цьому половину цієї суми виділено Державним агентством України з питань кіно. “Параджанов” — це також перша українська картина виробництво якої підтримав найбільший європейський телеканал про культуру “ARTE FRANCE CINEMA”.

Фільм отримав відразу двох режисерів. Над стрічкою працювали український  продюсер Олена Фетісова та парижський режисер вірменського походження Серж Аведікян. Останній і виконав головну роль у картині. Як каже сам Аведікян, у роботі йому допомогло особистий досвід спілкування з Сергієм Параджановим. Режисери товаришували та зустрічалися у Парижі. Олена Фетісова засновниця кіностудії «Інтерфільм» написала оригінальний сценрій по якому й зняли фільм.  Зйомки “Параджанова” проходили на території України, Грузії та Франції.

Читайте також: В Україні зняли стрічку для дітей за державні гроші (Фото+Відео)

Презентували фільм ще в літку на кінофестивалі у Карлових варах. Після чого стрічка кочувала по різним фестивалях, зокрема потрапила до програми Міжнародного конкурсу художніх фільмів на Батумському міжнародному фестивалі авторського кіно в 2013 році,  номінувався на «Нагороду критиків»  під час  кінофестивалю в Гамбурзі (2013). Параджанов отримав статуетку “Золотого Дюка” на  Одеському міжнародному кінофестивалі у 2013 році у номінації  “Кращий український повнометражний фільм”.

Параджанов афіша

Стрічка “Параджанов” висунута Українським Оскарівським комітетом на премію “Оскар” у номінації «Фільм на іноземній мові» у 2013 році. Вона потрапила до лонг-лист “Оскара” та претендентів на найпрестижнішу кінонагороду Американська академія кінематографічних мистецтв та наук оголосить лише 16 січня 2014. А церемонія  вручення за заслуги в галузі кінематографу за 2013 запланована на  2 березня 2014 року. Вона пройде в лосанджелівському Dolby Theatre.

Читайте також: Стрічка «Ломбард» — українська комедія з британським акцентом (Фото+Відео)

Члени комітету віддали 6 голосів з 10 за стрічку “Параджанов”. Від України на “Оскар” висували ще два фільми:  »Хайтарма», що оповідає про виселення татар з Криму в 44 році, та стрічку «Вічне повернення» режисера Кіри Муратової.

До складу  Українського Оскарівського комітету входять:

- Голова Олег Фіалкоголова (кінорежисер)

- Ада Роговцева (народна артистка України)

- Анатолій Кокуш (лауреат технічної премії «Оскар»)

- Сергій Тримбач (голова Національної Спілки кінематографістів)

-  Володимир Войтенко (ведучий телепрограми «Аргумент- кіно», кінокритик)

- Андрій Курков  (письменник, сценарист)

- Олексій Сєрков (президент АПУ, продюсер)

- Ігор Савиченко (продюсер, сценарист)

- Сергій Маслобойщиков (Режисер)

- Денис Ржавський (президент Української кіноассоціаціі)

До речі, звід Росії за “Оскар” змагатиметься стрічка “Сталінград” режисера Федора Бондарчука.

В український прокат картина “Параджанов” вийшла 3 жовтня.

КОММЕНТАРИИ

Оставить комментарий

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>